7 Tips voor wie met renovatiewerken begint
Het renoveren van uw woning is een klus die veel tijd en geld kost. Er komen waarschijnlijk veel vragen bij u op en ook stress is waarschijnlijk onvermijdelijk. Het is daarom belangrijk om goed na te gaan hoe u de renovatie aanpakt en wat er mogelijk is. Met het opvolgen van de tips in dit artikel begint u goed voorbereid en zonder zorgen aan uw renovatie!
1. Verzamel informatie en inspiratie
Voordat u begint met een renovatie moet u precies weten wat u wilt. Het verzamelen van informatie is het begin van het renovatieproces. Online zijn er tal van inspiratiebronnen te vinden, denk aan pinterest of websites van bouwbedrijven, maar ook offline zijn er mogelijkheden. Er zijn verschillende bouw- en interieurtijdschriften die u een kijkje kunnen geven in verschillende stijlen en moderne toepassingen. Verder kunt u natuurlijk inspiratie opdoen bij vrienden en familie thuis. Het maken van een moodboard kan u goed op weg helpen dichter bij het uiteindelijke ontwerp te brengen.
2. Stel een financiële raming op
Het is essentieel om voor de verbouwing begint een goede raming te maken van de kosten. Door middel van het opstellen van een budget weet u precies wat er wel en niet mogelijk is. Houd er echter rekening mee dat een raming nooit precies gelijk staat aan de werkelijkheid. Het is daarom verstandig een marge in te calculeren, zodat u zeker weet dat u niet voor verrassingen komt te staan. Verder is het slim alleen een renovatie door te zetten als u zeker weet dat u er financieel goed genoeg voor staat.
Bij het bepalen van de kosten zult u rekening moeten houden met álle kosten die betrekking hebben op de verbouwing. Het gaat dus niet alleen om de bouwkosten, maar ook de sloopkosten, het aanleggen van elektriciteit en het afwerken van de woning.
Houdt bovendien in uw achterhoofd dat het investeren in een renovatie geen weggegooid geld is. Een renovatie zorgt namelijk in de meeste gevallen voor een evenredige waardestijging van de woning. Zo bestaat de mogelijkheid dat u de kosten van de renovatie bij de verkoop van een huis gewoon weer terugverdiend.
3. Vergelijk aannemers
Wanneer u beslist dat u wilt samenwerken met een aannemer zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Ten eerste is het verstandig om een aantal aannemers te vergelijken op basis van een offerte. Door een stuk of 4-5 offertes te vergelijken krijgt u bovendien een goed beeld van de geschatte kosten en tijdsduur van de renovatie. Ten tweede is het raadzaam een aannemer te kiezen die uit te buurt komt. Zo bespaart u meteen op transportkosten en is het makkelijker om aan referenties te komen. Reviews zijn een goed medium om de professionaliteit van een aannemer te bepalen. Op AJC Renovation leest u meer over de verschillende werkzaamheden en vaardigheden van renovatiespecialisten, en kunt u gratis offertes aanvragen.
4. Laat een bouwplan opstellen
Het opstellen van een bouwplan kent verschillende voordelen. Het helpt bijvoorbeeld om goed overzicht te bewaren over de verschillende stappen en de duur daarvan. Ook bestaat hierdoor een leidraad voor de volgorde van het uitvoeren van de verschillende werken. U weet precies waar u aan toe bent, wat er gaat gebeuren en welke einddatum wordt aangehouden. Een bouwplan is een soort overeenkomst, waar de aannemer zich aan moet houden. Het geeft dus ook een zekere vorm van zekerheid.
5. Doe zelf wat je zelf kunt doen
Zeker wanneer u erg handig bent is het leuk om een zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast is het ook een manier om kosten te besparen. U kunt ook aan familie en vrienden vragen of ze een handje willen helpen. Sommige aannemers stellen u zelfs in staat om (onder goede afspraken) mee te laten werken. Vooral bij klussen waar weinig bouwtechnische kennis voor nodig is, zoals sloopwerk, het verplaatsen van bouwmateriaal of het afvoeren van afval heeft u de kans om mee te werken. Zorg er wel voor dat u de vakmannen niet in de weg zit en zorgvuldig met de bouwplaats omgaat.
6. Bespaar waar je kunt
Een woningrenovatie is geen goedkope onderneming. Het is dus altijd fijn om te besparen waar u kunt. Volg de volgende tips op om geld te besparen:
- Let op kortingsacties: Als u zelf enkele bouwmaterialen aanschaft, zorg er dan voor dat u altijd let op kortingsacties. Hiermee bespaart u al gauw tientallen tot honderden euro’s.
- Overweeg energiebesparende investeringen: investeren in isolatie van uw woning kost nu misschien iets meer geld, maar zal uiteindelijk zorgen voor een lagere energierekening. Dit kunt u dus ook zien als een vorm van besparen.
- Geen structurele verbouwingen: voer alleen structurele verbouwingen uit wanneer deze strikt noodzakelijk zijn. Wanneer er een dragende muur wordt verwijderd, is het namelijk verplicht een architect in te schakelen. Hierdoor wordt u met een stuk meer kosten opgezadeld.
- Kies voor prijs-kwaliteit: goedkoop is duurkoop. Dit betekent dat de goedkoopste aannemer uiteindelijk niet altijd het voordeligste is. Door te kiezen voor een goede prijs-kwaliteitsverhouding bent u gegarandeerd van een goed resultaat en een relatief lage rekening.
7. Zorg op tijd voor een vergunning
Sommige verbouwingswerken vergen een vergunning. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel, het samenvoegen van twee woningen of andere werken die afwijken van het bestemmingsplan. U bent als opdrachtgever verantwoordelijk voor het eindresultaat. Een vergunning vraagt u het best aan voordat de renovatiewerken van start gaan. Voor een vergunningsaanvraag kunt u telefonisch of online een afspraak maken bij uw gemeente.